Haber

Ailesinden 28 kişiyi kaybeden Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

Sultanbeyli Belediyesi tarafından 10. kez düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı. İsrail ve Filistin Savaşı’nda 28 yakınını kaybettiğini belirten Almadhoun, “Annem Suriyeli olduğu için, babam da Filistinli olduğu için Suriye’de ailemden birçok kişinin kaybını yaşadım. Ailemin büyük bir kısmı baba tarafından. Artık bu kayıpların bitmesini ve dünyada hiçbir kayıp yaşanmamasını istiyorum.” “Adaletin olmadığını hissediyorum” dedi.

Sultanbeyli Belediyesi’nin 2012 yılından bu yana düzenlediği Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali başladı. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen festivale Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden çok sayıda şair katıldı. Açılışı Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan festival, Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı.

Şair Almadhoun’un söylediği şiirde şu satırlar yer alıyor:

“Sanal bir dünyada olsaydık

Televizyonu kapatır gibi savaşı bitirirdim

Ama biz kötü bir dünyada doğduk

Ve biz insanlar hain bir dünyaya doğduk

Zaman daktiloya dönüşüyor

Ve şiirlere ölüler.”

Filistinli şair Almadhoun, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini belirterek, “Bu son olaylarda sadece benim ailemden 28 kişiyi kaybettik. İnsanlar bu olayların Hamas’ın saldırısından sonra gerçekleştiğini söylüyor ama ben istiyorum” dedi. Bunu söylemek için Hamas beni öldürdü.” Ancak İsrail ordusu İsrail hükümetini temsil ediyor. Elimizdeki bilgilere göre Gazze’de şu ana kadar 2 bin 700 çocuk hayatını kaybetti. İsrail’in neden sivilleri bombaladığını bilmiyorum, dünyanın bu duruma neden sessiz kaldığını da bilmiyorum. İşgale son verirsek o zaman “Savaş olmayacak ama işgale son veremezsek Filistinliler özgürlük çabalarına devam edecek” dedi.

ALMADHOUN: GAZZE’DEKİ SON OLAYLAR SIRASINDA 28 KUZENİMİ KAYBETTİM

Filistinli şair Ghayath Almadhoun, İsrail-Filistin savaşında ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Suriyeli bir anne ve Filistinli bir babanın çocuğu olarak Suriye’de doğdum. Suriye’deki diktatörlükten kaçıp İsveç’e gittim. Şimdi Berlin’de yaşıyorum. Burada olmaktan çok mutluyum. Şiir Türkiye’de Türkçe metinle okunacak. Gazze Gazze’de yaşananlardan dolayı çok üzgünüm. Son dönemde Gazze’de yaşanan olaylarda 28 kuzenimi kaybettim. Bir aileden 14 kişi, 2 kadın, 3 erkek ve 9 kişi çocuklar ve bunlar sadece ailemden bahsettiğim kayıplar. Söylediklerimin dışında geçen hafta yine başka bir aileden insanları kaybettik. 3 gün önce yine 3 kişiyi kaybettik yani 28 kişiyi kaybettik. Bu son olaylarda sadece ailemden insanlar var, insanlar bu olayların Hamas’ın saldırısından sonra gerçekleştiğini söylüyor ama şunu söylemek istiyorum, Hamas beni temsil etmiyor, İsrail ordusu İsrail hükümetini temsil ediyor. Gazze’de şu ana kadar 2 bin 700 çocuk öldü, İsrail’in neden sivilleri bombaladığını bilmiyorum, dünyanın bu duruma neden sessiz kaldığını da bilmiyorum. İşgale son verirsek savaş olmayacak ama işgale son veremezsek Filistinliler özgürlük çabalarına devam edecek. Savaşın bitmesini, kayıpların bitmesini istiyorum. Annem Suriyeli olduğu için Suriye’de ailemin o tarafından birçok kişinin kaybını yaşadım, babam da Filistinli olduğu için baba tarafından ailemin büyük bir kısmının kaybını yaşadım. “Bu kayıpların artık son bulmasını istiyorum ve dünyada adaletin kalmadığını hissediyorum.”

KESKİN: VEFAT EDENLERE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUM

Festivale katılan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Yakın zamanda 10. İstanbulensis Şiir Festivalimizi gerçekleştireceğiz. 10 ülkeden 25 şairin katılacağı ve 4 gün boyunca devam edecek bir festival. 10 yıldır aralıksız bir festival. Tabii bu festival özellikle İsrail zulmünün arttığı Gazze, Filistin’de yapılıyor.” Başta kadın ve çocuklar olmak üzere kardeşlerimizin katledildiği bir döneme denk gelmesi hepimizi çok üzüyor. Filistinli şairimizin buradaki yakınlarından 28 kişi Gazze’de şehit oldu. Şahsında vefat eden herkese rahmet diliyorum, Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyetimiz, değerli Cumhurbaşkanımız bu dünyada özellikle var. “Katliamın durması için büyük bir çaba sarf ediyor. Biz de bu çabaya şiirlerle, şairlerimizin mısralarıyla katkıda bulunacağız, zalime karşı olduğumuzu tüm dünyaya haykıracağımız bir organizasyon olacak. Mazlumların yanındayız. Bu anlamda değerli bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi.

“DÜNYANIN HER YERİNDEN ŞAİRLER TÜRKİYE’YE GELDİ”

Sözlerine devam eden Keskin, “Ulusal Şiir Festivalimizin ilk etkinliğinden bu yana dünyanın dört bir yanından şairler Türkiye’ye geldi. Bu festivalin en değerli yanlarından biri de bu programları sadece salonlarda düzenlemiyor olmamız. Aynı zamanda okullarımızda şairlerimizi öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Kendi ilçemizde yaptığımız çalışmalar sonucunda yetişen genç şairlerimizi.” Okullara giderek, oradaki öğrencilerle iletişime geçerek yeni şairlerin yetişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

ŞANKITI: BAZI ŞİİRLERİMİ İZLEYİCİLERLE PAYLAŞMA FIRSATI BULACAĞIM

Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Moritanyalı Muhammet Muhtar Şankıtı, “Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali için buraya geldim. Festival şimdi başlamak üzere ama çok heyecanlıyım, aydınlarla ve aydınlarla buluşacağım” dedi. Hem Türkiye’den hem de bölgeden şairler.Aynı zamanda Türkçeye de çevrilen bazı şiirlerimi dinleyicilerle paylaşma fırsatı bulduğum için çok heyecanlıyım.Ne yazık ki bugün Gazze’de yaşananlar büyük bir olay. Orada çok fazla insanlık dramı yaşanıyor. Bu şiir şölenine katılan, bu yayınları izleyen, bu mesajı duyan herkese şu çağrıyı yapıyorum: “İnsan olmanın insani bir sorumluluk ve vicdani bir gereklilik olduğunu bilerek, Gazze halkının yanında yer almalı, onları desteklemeli ve dikkatleri onlara çekmeliyiz” dedi.

MIQDADY: OLAY GERÇEKTEN BENİM İÇİN ÇOK SAMİMİ DUYGULAR YARATIYOR

Ürdünlü şair Muhammed Ali Thaer Mıqdady, “Öncelikle bu etkinlik bende çok samimi duygular uyandırdı. Burada arkadaşlarım ve meslektaşlarımla birlikte olma fırsatına sahip olduğum için çok mutluyum. Ayrıca herkese en içten şükranlarımı sunmak isterim. Bu etkinliği düzenleyen kişi. Filistin her zaman kalbimizdedir. Biz orada mutlaka barış istiyoruz ve Filistin halkının vatanına sahip olmasını istiyoruz” dedi.

BİRÇOK ÜLKEDEN ŞAİRLER VAR.

Festivale Türkiye ve dünyanın dört bir yanından katılan şairler şiirlerini şiirseverler için seslendirdi. Bosna Hersek’ten Amina Sıljak Jesenkovic, Suriye’den Abdulwahed Alwani, Senegal’den Fatou Yelly Faye, Filistin’den Ghayath Almadhoun, Tunus’tan Jamıla Mejrı, İran’dan Maryam Haıdarı, Ürdün’den Muhammed Ali Thaher Mıqdady, Moritanya’dan Muhammed B. Muhtar Eş-Şankıtı Azerbaycan’dan Saygıyye Sabır katıldı. Festivale Türkiye’den katılanlar arasında Ömer Erdem, Suavi Kemal Yazgıç, Tuba Kaplan, İhsan Deniz, Ethem Erdoğan, Mürsel Sönmez, Müştehir Karakaya, Sümeyye Betül ve Hüseyin Karaca da yer alıyor.

Şenliğe çok sayıda öğrenci de katıldı.

ŞAİRLER OKULLARDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK

İstanbulensis Şiir Festivali 27 Ekim’e kadar devam edecek. Festival kapsamında şairler Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle buluşacak ve şiir dinletileri gerçekleştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu