Teknoloji

Oyun Fiyatları Gerçekten Yüksek mi Yoksa TL Değer Kaybettiği İçin Pahalı mı Görünüyor?

Oyun fiyatlarının arabaya attığımız mazotla adeta rekabet ettiği bu dönemde oyunların güzelliğimize gitmesinden değil; Uygun olduğu için satın aldık. “ Ya ertelenirse?“” endişesiyle oyunları stoklarken bir yandan da oyunların çok büyük bir oranda arttığını izliyoruz. Steam, Epik Oyunlargibi platformlara kızmamıza neden oluyor.

Ama burada takdir etmeliyiz Ekonomik nedenler da dahildir. Bunlara baktığımızda sadece artışlara şaşırmıyoruz. Buna ek olarak, bu fiyatların nedenlerini görüyoruz.

Örnek olarak iki kaliteli oyuna bakalım. RDR 2 ve Elden Ring’e sahibiz.

Bu oyunların ikisi de 60 dolar fiyat etiketi ile çıkmış ve oyun dünyasının beğenisini hemen kazanmıştır. Elden Ring’inÜlkemizde ön sipariş fiyatı kısa sürede 249 TL’den 299 TL’ye yükseldi. RDR 2 Öte yandan 299 TL ile çıkışını yaptı. Ancak zamanla bu oyunlar o kadar büyük artışlara maruz kaldı ki ağzımız açık kaldı.

Red Dead Redemption 2, çıkışından yıllar sonra arkadan bıçaklandı.

En azından ilk başta öyle düşündük. Ancak doların yükselmesiyle birlikte ne yazık ki her oyunda olduğu gibi bu oyunda da var. Zam almak kaçınılmazdı. Yukarıda oyunun dolar değerinin artmasıyla birlikte görebilirsiniz. Oyunun çıktığı tarihte dolar 5,70 TLmevcut seviyede 27’ye hareketsiz duruyor. Bu da fiyat ayarlamasını gerektiriyor.

Ülke bazlı fiyatlama gibi avantajlar sunulduğunda biz avantajlı olsak da, olmayan firmalara karalamak doğru olmaz. Zoraki bir güzellik isteğine dönüşür. Aynı şekilde Buhar dolar kurunu güncelleyecek Uzun zamandır konuşuluyor. Bunlar para açlığı için değil, ekonomik nedenlerle yapılan ayarlamalardır.

Elden Ring çok farklı değil.

Oyun yukarıya çıktığında dolar kurunu görebilirsiniz. Fark ettiğiniz gibi doların artışlarla artması birbiriyle dengeliilerliyor.

Minimum fiyatla karşılaştırdığımızda soru işaretleri artıyor.

Elden Ring’in Taban fiyat oranının hesaplandığı bu tabloda, oyunun artırıldığı dönemlerdeki brüt asgari fiyat ölçüleri yer alıyor. Gördüğünüz çubuklar yüzdelerdir. İkinci sütunun diğerlerinden daha yüksek olmasının nedeni, fiyatın artırıldığı dönemde artık taban fiyatın gelmiş olmasıdır. güncellenmemiş . Bunun dışında garip gelse de birbirine yakın fiyatlar görüyoruz.

Büyük 1000 TL’ye Büyük oyunlar bulamadığımız zamanlara giriyoruz. Birçok kaliteli oyunun fiyatı bu eşiği çoktan aştı. Öte yandan sırf şu an artırılmamış diye bir oyun. 300-400TL Vermek mantıklı gelmese de ne yapacağımızı şaşırdık adeta. Peki bu verileri gördükten sonra sizin gözünüzde oyun fiyatları biraz anlam kazandı mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu